13 Eylül 2022 Salı

Goldratt Research Lab - Multitasking Simülatör

Çoğu iş ilanında "iyi bir nitelik" olarak multitasking becerisi isteniyor. Çok işlevlilik hatta daha iyisi jonglörlük gibi değerlendiriyorum, siz aynı anda kaç topu havada çevirebiliyorsunuz?

Bunun özellikle beyaz yakalı arge işlerinde, proje işlerinde önemli yansımaları var. Çoğumuz projeleri birbirinin peşinden ve mümkünse erkenden işletmeye vererek gününde teslim edilmesini sağlama aldığımızı sanıyoruz. Ancak beyaz yakalı personelde zamanla aynı anda bir kaç proje birikiyor ve her gün bir sebeple her proje hakkında bir şeyler yapmaları ya da bazı sorulara cevap vermeleri, belki bazı raporları doldurmaları gerekiyor. Üstelik bu projelerin personele varış ve bitiş zamanını ölçerek personeli değerlendirenler de var. Dolayısıyla personel projeler arasında bölünüyor, strese giriyor, kalite-verim sıkıntıları yaşıyor, kimi zaman içeriği tam karşılayamıyor veya projedeki görevini geç bitiriyor.

Goldratt Research Labs tarafından hazırlanan bu simülatörde iki ana seçenek var: 
Bilgisayar veya manual. 

Önce bilgisayarla denememiz öneriliyor, böylece "işi öğreneceğiz", daha sonra manual yani kendimiz veya arkadaşlarımız denediğinde ne yapacağımızı biliyor olacağız.

İşletmeye verebileceğimiz 3 proje var, her birinde 5 - 10 - 20 görev olabiliyor. Görevler bir projede alfabedeki harflerken, diğerinde rakamlar, diğerinde semboller şeklinde ayrıştırılmış. Her bir görev için süreyi, emniyetli olabilmesi için güvenlik payını, görevler arasında geçiş yaparken dikkat dağınıklığı süresini, projeler arasında geçiş yaparken uyum süresini değiştirebiliyoruz. Böylece kısa veya uzun süreli görevler, benzer veya farklı görevler, benzer veya farklı projeler gibi kendi iş ortamımızı yansıtabiliyoruz.

Bilgisayarla deneyeceğiniz zaman multitasking ve single tasking için öncekilere ek olarak ayrı ayrı hata yapma oranı ve her hatasında kaybedeceği süreyi değiştirebiliyorsunuz.






Simülatör çalışırken Gannt Şeması veya performans faktörleri bazında izleyebiliyorsunuz. 

5 görevle başlarsanız hızlı sonuç alınıyor ancak 20 görevle başlarsanız multi - single farkı daha belirgin hale geliyor. 

Her iki durum için de çalıştırdıktan sonra sonuçları yine Gannt Şeması veya performans faktörleri olarak karşılaştırabiliyorsunuz. 

Sonuçlara bakarken 3 opsiyonunuz var: 

Planlanan multi - single karşılaştırması,





gerçekleşen multi - single karşılaştırması, 







gantt şemasıyla multi - single karşılaştırması...



 





2 deney yapıyorum: Bilgisayarlı ve manual modlarda

Bilgisayarlı mod:  20 görevli 3 proje için mevcut sürelerle ve emniyet paylarıyla, multitasking için %10 hata ve single tasking için %5 hata payı veriyorum. 
3 proje X her projede 20 görev X her görev için  saniyeden aslında 60 saniyede bitirmeyi planlamıştım.

Multitasking olan 80 saniyede bitti, 4 hata yapıldı, saniyede 0,75 görev tamamlandı. Sonuçta 3 projenin tamamının bitmesi 20 saniye (%33!) gecikmiş oldu. 

Projeler arasında sürekli geçişin getirdiği dikkat dağınıklığı 30 saniyeye mal oldu, toplam gecikmeden daha uzun bir kayıp, yani gecikme bu nedenle yaşandı.

Single tasking yaptığında 80 saniyeden hatta planlanan 60 saniyeden önce bitirdi, 47 saniye sürmüş! Projeler arasında geçiş sadece 1 saniye kaybettirmiş. Odaklı çalışma sayesinde 4 hata yerine sadece 1 hata yapılmış. Saniyede tamamlanan görev sayısı 0,75 ten 1,28 e yükseldi. Projeleri erken tamamladık ve kalan zamanda yeni projelere başlayabileceğiz!


Plan aşamasında her iki metod aynı görünüyordu..... Single tasking tarzı çalışmayla bitirme süresini %42 (80sn den 47sn ye) kısaltabildik, içerideki açık proje stokunu %67 (3 projeden 1 projeye) azalttık , hataları %75 (4 hatadan 1 hataya) düşürdük, görev tamamlama hızımızı %71 (0,75 ten 1,28 e) artırdık.

Manual mod:  20 görevli 3 proje için mevcut sürelerle ve emniyet paylarıyla kendim yapıyorum. Plana göre bilgisayarlı modda gördüğümüz gibi iki metod arsında fark olmamalı.

Multitsaking tarzındayken çok dikkat ettim, hata yapmadım ama single tarzındayken kendimi "emniyetli" hissederek gevşedim, bir hata yapmışım. 

Bitirme sürem 75 saniyeden 45 saniyeye %40 kısalmış. Açık proje stoku beklendiği gibi 3 projeden 1 projeye düşmüş. Görev tamamlama hızım 0,80 den 1,34 e %67 artmış!

Ekipteki diğer arkadaşlarımla da deniyoruz. Şaşırtıcı olan bazılarının multitaskinge daha yatkın olması.. Single tarzına göre daha az hata yaptılar, daha hızlı bitirdiler. Bu arkadaşlar hiperaktif olarak fark edilenlerdi. 

Sanırım en doğru yaklaşım bu simülatörle benzer çalışma alışkanlığında olanları ayırt ederek ekipleri doğru oluşturmak ve ekibin doğasına uygun çalışma yöntemini takip etmek olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder