22 Nisan 2022 Cuma

Yatırım Yapmadan da Sürdürülebilir Olmak Mümkün müdür?

Blog yazısının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Küresel Isınma çok ciddi bir sorun. Eğer firmalar şimdiki gibi çalışmaya devam ederlerse iklim krizi hissedilir hale gelecek.. Sıcaklıklar artacak, hammaddeler tükenecek ve giderek daha pahalı hale gelecek, aşırı iklim şartları geniş alanları yaşanmaz hale getirerek nüfusu şehirlere yoğunlaştıracak ve bu da maalesef her şeyi daha kırılgan hale getirecektir. Sürdürülebilir bir hayat için hepimizin ödevleri var…

Daha sürdürülebilir iş modellerinin firmalara bir çok yararı olacaktır. Çevresel-Sosyal iyileştirmeler finansal olumlu sonuçlarıyla birlikte gelmelidir. Make UK raporlarına göre “sürdürülebilirliği iş stratejisi haline getiren şirketlerin son 12 ayda %40 ında kar artışı ve %30 unda rekabetçilik iyileştirmesi yaşanmıştır”. Rapora göre şirketlerin %90 ı 2050 ye kadar Net-Sıfır hedefinin farkındadır ve neredeyse yarısı net aksiyonlarla bu hedefe hazırdır. İş dünyasında sürdürülebilirlikle sürekli iyileştirme kavramları benzerlik gösterir. Bir şirket için ilave yatırım yapmadan çevreye katkı sağlamanın önemli bir alternatifi israfı azaltmaktır.

Peki, israfı nasıl azaltacaksınız?

İsrafı azaltırken verimi artırmak için en bilinen yöntem Yalın Üretimdir. Yalındaki 7 israf: aşırı üretim, gereksiz stok, gereksiz hareket, kalite hataları, gereksiz operasyon, gereksiz beklemeler, gereksiz taşımalar.. Bu yazıda ilk iki israfa Kısıtlar Teorisi bakış açısıyla yaklaşacağız. Odak noktamız çevreye azami etki eden aşırı üretim ve gereksiz stok olacaktır.

Aşırı üretim temelde ihtiyaçtan fazla üretilen ürün veya hizmettir. Üretimde enerji, kapasite, ısıtma, aydınlatma, su, .. kullanırız. Ayrıca hammadde, soğutucu, yağlayıcı,… kullanırız. İhtiyaçtan fazla ürettiğinizde aşırı üretim olur, israftır. Genellikle birim maliyeti düşürme çabası aşırı üretime neden olur. Doğal olarak yatırdığınız paradan, maaş verdiğiniz çalışanlarınızdan, satın aldığınız makinelerinizden azami çıktıyı elde etmek istersiniz. Maliyeti düşürmek için bu kaynakları mümkün mertebe verimli / tam kullanmanız gerekir. Öncelik verim olunca tip değişimlerini azaltmak için büyük partilerle çalışmayı tercih edersiniz. Küçük siparişler işlerinizi aksatır, duruşlara neden olur, maliyetiniz yükselir. Diğer taraftan müşterilerinizin irili ufaklı siparişlerini tamamlamak için sadece ihtiyaç kadar üretmeniz gerekir.  Bu durumda tip değişimlerine, küçük partilere razı olmak zorunda kalırsınız. Müşteri sadece sipariş verdiği ürün ve miktar için ödeme yapar, siz de o kadarını üretirsiniz. Bu sizi bir ikileme sürükler. Eldeki kaynakları en iyi kullanabilmek için mümkün mertebe büyük partilerle çalışmak istersiniz. Bu durumda sıradaki acil iş için tip değiştirmemiş olursunuz.  Bu müşteri ihtiyacını görmezden gelerek aşırı üretim yapmak anlamına gelir. Diğer taraftan sadece müşterinin istediği kadarını yaparsanız tip değişimleri nedeniyle üretiminiz aksar, verim düşer. 








Kapasiteyi hem maliyeti düşürecek hem de müşterileri memnun edebilecek şekilde yönetmek zordur. Aşırı üretimden sakınmanın anahtarı budur. Dengeleyebildiğinizde müşterileriniz memnun, maliyetiniz kontrol altında ve israfı önlemiş olacaksınız. Böylece gereksiz hammadde-yardımcı madde-enerji kullanımını ve kirliliği azaltacak, yani olumsuz çevre etkisini önleyeceksiniz. Herkes kazanacaktır.

Goldratt UK işletmelere bu ikilemi çözmek için destek olur. İşletmedeki gizli kapasitenizi ortaya çıkarır, ilave yatırım gerekmeden aşırı üretimi önleyecek şekilde organize olmanızı sağlar. Böylece bir yandan memnun müşterilerle para kazanırken diğer yandan daha sürdürülebilir olursunuz.

İkinci önemli israf gereksiz stoktur. Aşırı üretimle ilişkilidir, Aşırı üretim halinde bazı ürünlerden ihtiyaç fazlası “gereksiz” stok oluşur. Genel stok seviyeniz yükselir. Yüksek stok seviyesi (düşük stok devir hızı) daha çok depolama alanına, masrafa neden olur. Maliyetleri düşürmek için stok seviyenizi de mümkün mertebe düşürmek istersiniz. Ancak stok seviyesi yetersiz olursa bu durumda satış kaybı gerçekleşebilir. Satış kaçırmamak için yüksek stok seviyesine razı olabilirsiniz…








Gereksiz stoklar doğadaki sınırlı kaynakların israfıdır, beraberinde gereksiz taşıma-depolama-bozulanların elden çıkarılması-ilave kapalı alan ve enerji kullanımı gibi çevresel olumsuz etkiler görülür.

Goldratt UK  işletmelere sunulan servis seviyesini ve satışları düşürmeden satınalma – hammadde  - yarı mamul – mamul  stok seviyelerini azaltma yollarını gösterir.

İşletmeler bir çok şekilde daha sürdürülebilir olabilirler.  Elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji sertifikaları, karbon sıfırlama sözleşmeleri vb gibi alternatifler vardır. Yine de daha sürdürülebilir olmak için ille de yatırım yapmanız gerekmez. İşletmenizdeki israfı (aşırı üretim ve gereksiz stok) azaltarak çevreyi korumak için yardımcı olabilirsiniz. Gezegeni öncelerken rekabetçiliğinizi gelişecek ve karlılık üzerinde olumlu etkisi olabilecektir.

By Lauren Wiles and Phil Snelgrove

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder