1 Haziran 2022 Çarşamba

Kolomb Yumurtası ve Bulunurluk :)

Aşağıda iç içe iki hikaye anlatmaya çalıştım, 

birincisi düz, 

(ikincisi italik dizili) ve 

ortak metinler kalın dizilidir. 


Bakalım beğenecek misiniz?

Hindistan’ daki baharat (bulunurluk) Avrupa’ daki zenginler (perakendeciler) için önemliydi. İspanya’ ya göre daha doğuda olmasına (alıştığımız tahmin, optimizasyon, min-max, ekonomik sipariş miktarı, birim maliyet,…. kullanmamıza) rağmen sürekli batıya giderek (alışılmışın tersine, yeni paradigmada tamamlama çözümüyle) Hindistan’daki baharata (bulunurluğa) ulaşılabileceğine inanan Kolomb (bu sayfada buluşan 750 kişi, yani biz!) Hindistan yerine Amerika’ yı bulmuştur ama her durumda tarihin akışını değiştirmiştir (olağanüstü olmasa bile şimdikinden iyi sonuçlar elde edeceğiz).

Ancak zenginler bunu küçümser (akademiden, iş dünyasından, patrondan, iş arkadaşlarımızdan onay – izin – takdir – katılım bulmak maalesef zordur) ve bir yemekte konuyu açarlar. Kolomb bir haşlanmış yumurta alır ve onlardan bu yumurtayı masada dik durdurmalarını (herkes mevcut iş yapma biçimiyle başarmamızı) ister. Zenginler uğraşırlar ama başaramazlar. 

Kolomb yumurtayı hızlıca masaya oturtur, alt tarafı kırılan yumurta (iş yapma biçimini değiştirmek, alıştığından uzaklaşmak, konfor alanını terk etmek her zaman acısız olmuyor ancak) ayakta durur (zahmete girildiğinde istenen iş sonuçlarına ulaşılır, cüzi bir emek – yatırım yeterli olmuştur), zenginler tatmin olmaz, bunun zor bir iş olmadığını söylerler (yine de itirazlar gelir, bu kadar kolay olamaz!).

Kolomb bunun üzerine “Şüphesiz! Zor olan bunu düşünebilmektir” der (paradigmanın değiştiğini fark etmek en zorudur).

750 meraklı Kolombtan kimler ücretsiz simülatör veya tam sürümle bir ay deneme yapmak ister? Yardımcı olmaya hazırım!

Haşlanmış yumurtası olan var mı? 

scai.tech     blog       FR100  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder