17 Eylül 2023 Pazar

Bu Şartlarla Bayi Olmak İster miydiniz? (2 / 2) / Ağustos 2022 / Satınalma Dergisi sayı 116

Akademik bir yazı değildir. Herhangi bir firmanın aleyhine veya lehine de değildir. Önceki yazıda geleneksel Bayilik Sözleşmesine bakmıştık, bu yazıda VMI-Vendor Managed Inventory-Tedarikçi Yönetimli Stok kavramına farklı bir gözle yaklaşalım. 

Şirket, iş yapma biçimini herkesin kazanacağı şekilde VMI-Konsinye formuna değiştirmeye karar vermiş olsun. Yeni işleyişi inceleyelim:

·        Bayi / Toptancı / Mağaza açısından

o   Şirket VMI sistemiyle çalışacak ve bayilerine konsinye ürün verecektir. Bayiden teminat mektubu / mali mesuliyetli sigorta poliçesi vb isteyecektir.

o   Bayi kira-dekorasyon-uygunluk şartlarını eskisi gibi karşılayacaktır. Ürün maliyeti olmayacağı için başlangıç maliyeti düşecektir. Daha küçük depo alanıyla başlanabilir. Personel ihtiyacı da azalır.

o   Bayinin artık ürün gamı seçme ve stok yönetimi sıkıntısı olmayacaktır.

o   Bayinin belirli dönemlerde belirli miktarda satın alma sıkıntısı da olmayacaktır.

o   Bayideki stok yönetimi Şirkete ait olduğu için Şirket gerektiğinde ürün bazında kendi deposuna iade alır, ürün stok seviyesini değiştirir, promosyon yapar, son kullanım tarihini etkin olarak izler.

o   Satan ürün temin edilemediğinde yaşanan kayıp Bayi kadar Şirketi de etkileyecektir.

o   Bayinin hakkını korumk üzere stok devir hızı veya satış miktarı üzerinden asgari limit garanti edilebilir.

·        Şirket açısından

o   Şirket, Bayiye tanınan limit dahilinde kendi seçtiği ürün gamını Bayide sergileyebilir.

o   Şirketin satılmayan ürünleri Bayide tutmasının kimseye faydası yoktur, dolayısıyla ürün gamı satış eğilimine göre dinamik değiştirilecektir.

o   Şirket, FR100 benzeri Kısıtlar Teorisi Tamamlama Çözümüne destek veren bir yazılım kullanır.

o   Yazılıma uygun çalışma pratiği sık sevkiyat-milk run gerektirir.

o   Şirket artık tahmin-optimizasyon kullanmıyor, gerçekleşen satış verisini takip ediyordur.

o   Dolayısıyla satılmadığı veya havuzdaki stok yeterli olduğu sürece yeni satınalma / üretim yapmıyor, yani stoklarını şişirmiyordur.

o   Bayilerden sipariş alınmadığı için kamçı etkisi yartılmayacaktır.

o   Şirketin kontrol ettiği merkez deposu ve bayilerinde yer alan stok dinamik seviye takiplidir, bulunurluk servisi iyileşir, aşırı veya yetersiz stoklu ürünler azalır, genel stok seviyesi düşer.

o   Bunların neticesinde nakit akışı iyileşir, bayilerin memnuniyeti piyasada Şirket lehine kamuoyu yaratır, Bayilik talepleri çoğalır.

·        Sürdürülebilirlik açısından

o   İhtiyaç fazlası üretim yapılmaz, gereksiz yere dünyanın kaynakları tüketilmez, gereksiz yere fazla mesai vb hızlandrma maliyeti yaratılmaz, daha sürdürülebilir bir işleyiş sağlanır.

·        Müşteri açısından

o   Müşteriler aradıklarını buldukları için müşteri sadakati sağlanır.

·        Devlet açısından

o   Azalan stok, artan satış sayesinde devletin vergi geliri artar, Şirket ve Bayiler istihdamı artırabilir.

Bu uygulamanın kapsamı kolaylıkla genişletilebilir:

·        Perakende zincirinin kendi mağazaları / franchise mağazaları

·        Toptancılar

·        Zincir mağazalarda reyon / corner işletenler

·        Trendyol / Hepsiburada / … eticaret sitelerindeki mağazalar

·        Ana montaj hattına parça tedarik eden yan sanayiciler

·        Yedek parça dağıtımcıları

·        Hammadde eksiklerinden bunalan üreticiler

Süreklilikten Sürdürülebilirliğe / 2021 / Dr.İzel Levi Coşkun kitabında finansal-ekonomik bakış açısıyla iki konuya dikkat çekiyor:

·        Ölçek ekonomisi artan üretimle birlikte birim genel giderin düşürülmesine dayanır.

·        Kapsam ekonomisi farklı noktalarda benzer işlevi olan birimlerin merkezileştirilerek etkinliğin artırılmasıdır, örneğin fabrikaların satınalma servisleri yerine merkezden toplu alım yapmak gibi.

Başka bir ifadeyle ölçek ekonomisi tek bir ürünün maliyetini düşürürken, kapsam ekonomisi maliyetin ürünlere dağıtılarak düşürüleceği varsayımına dayanır. 

Önerilen VMI-Konsinye modeli bu iki konuyu da karşılamaktadır.

·        Şirket, çevrimiçi ve Bayiler sayesinde daha geniş bir ağdan satış yapmakta, tek elden merkezi alım / üretim sayesinde ölçek ekonomisine ulaşmaktadır.

·        Benzer şekilde Bayilerin yerelde küçük ölçekli satınalma / tedarik / stok yönetimi vb hizmetleri merkezileştirilerek kapsam ekonomisi sağlanmaktadır.

·        Satılmayan ürünlerin üretilmemesi, satılan ürünlerin gereksiz hızlandırma maliyeti oluşturulmadan servisi sorumlu üretimdir, UNSDG12.

·        Her durumda daha sürdürülebilir bir işleyiş elde edilmektedir.

Nasıl başaracağız?

Thomas Kuhn ‘a göre paradigmayı ancak “neyin yapılamayacağını henüz bilmeyen” iki profil değiştirebilir: GENÇ veya YAŞLI.

Firmanızda bu profilde, insiyatif kullanabilecek, üst yönetimden tam destek almış birini veya bir ekibi bu projeye sahiplendirmelisiniz.

İsterseniz kendi ortamınızdan ürün-dönem seçerek geleneksel işleyişle FR100 işleyişini FR100 simülatörle karşılaştırabilirsiniz.

Arzu ederseniz kendi iş ortamınız ve kendi ekibinizle birlikte tam sürüm Türkçe ara yüzlü FR100 uygulamasını bir ay ücretsiz deneyebilirsiniz. Beğenirseniz bulut servisten başlangıç yatırımı, lisans, bakım vb zahmetler olmadan kiralayabilirsiniz.

Tedarik Zincirinizdeki paydaşlarla açık yürekli, şeffaf, ortak bir gelecek için bilgilendirme yapmalısınız.

En kısa yol bile ilk adımı atmadan tamamlanmaz. Hareket etmelisiniz. Pilot uygulamayı belirleyerek başlamalısınız. Stok mutabakatı yapmanız gerekecektir, iadeler – değişimler – fiyat farkları – teminatlar – uygunluk şartları vb konuları biriktirmeden çözmelisiniz.

Kullandığınız ERP yazılımından TOC Replenishment çözümü istemelisiniz, kendilerinde yoksa FR100 benzeri bir uygulamayla birlikte çalıştırmalısınız.

İhtiyaç duymanız halinde yardımcı olmaya hazırım. 

Kazanmanın coşkusu kaybetme korkusunu aştığında dönüşüm başlayacaktır.

scai>tech   /  blog sayfası   /  FILLRATE100 / OTIF100

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder