24 Ağustos 2017 Perşembe

2050 / Prof.Dr.David Passig / 2011 / kitap özeti ve alıntılar

Türk Okuruna
Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde karşılaşacağı en büyük zorluk, bölge ve dünya tarihindeki yerini anlamak ve bunun getirdiği anlayışı benimsemektir.
1. Geçmişten düşünceler
2. Geleceği tahmin etmekte kullanılan temel esaslar
Coğrafya; oluşuma ve sonuçlara yol açıyor. Küreselleşme tek bir büyük topluluk değil, coğrafi şartlarda tarihi yakınlık içeren ve etkileşimli çok sayıda küçük topluluk yaratacak. Dinler bile coğrafi temellidir.
3. Teritoryal Anlaşmazlıkları harekete geçiren güç
Çatışmaların temelinde yatan "doğuştan bize ait olan veya ait olduğumuzu sevme kolaylığıdır". Milliyetçilik doğal ve içgüdüsel bir duygudur. İnsanın sevdiklerinin ve ailesinin yaşadığı yerdeki tecrübesi de milliyetçiliği şekillendirir. Yan yana yaşayan toplumlarda "diğerinin amacını bilmemekten" kaynaklanan bir korku vardır. Jeopolitik incelemelerin kuralları:

  • Ortak kader: Küçük ülke / toplumda her şey bireysel algılanır. Büyüklerde yaşananlar gazete haberi gibidir.
  • Sosyal sınıf: Varlıklı olanlar toplumun genel gidişinden korunabilir, orta ve alt sınıf daha kırılgandır.
  • Değişiklikten korkmak: En yakın çevreye ait olmayan her şeyden korkulur. Kaybetme korkusu, sahip olma sevincinden daha yoğundur.
  • Bireysel - Kolektif zaman: Ülkeler zamanı onyıllar - nesillerle ölçer. Bireyler için zaman en fazla birkaç on yıldır, kısa vadelidir.
4. Olası Gelecek
5. Yüzyılın iki genel eğilimi
Birincisi küresel ve yerel demografik eğilimler, ikincisi teknolojik eğilimlerdir.
6. 21. yüzyılın demografik eğilimleri
Eğilimler doğrusal değildir, içinde insan olduğu için tahmin edilmesi zordur. 2050 yılında dünya nüfusu 9-10 milyara ulaştıktan sonra giderek azalacaktır. Bu noktaya yaklaşırken uzayan ömür ve artan yaşlı nüfus nedeniyle çeşitli sıkıntılar ortaya çıkacak. Zengin ülkelerde nüfus eriyor, ortadoğuda (müslüman ve yahudi) nüfus artıyor. Çalışan gençler azalınca sosyal güvenlik maliyeti rahatsız edecek, göçmenlik artacak, ordularda asker sıkıntısı görülecek, gerginlikler belirginleşecel, Endüstri 4.0 benzeri çözümler öne çıkacak.
7. 21.yüzyılın teknolojik eğilimleri
Zenginleşenler icat edenler değil, bunu hızla ticarileştirebilenlerdir. Antigravite, ışık hızı, alternatif ve sürdürülebilir enerji kaynakları, paradigma değişimine uyum becerisi gündeme gelecektir.
8. Anlaşmazlık eğilimlerinde dört güç
En önemli dört ülke ABD, Rusya, Türkiye ve Japonya'dır.
9. ABD
Coğrafi olarak savunma kolaylığı vardır, bilinen en büyük deniz kuvvetidir, tehditlere karşı kaynağında söndürme stratejisi vardır. Geniş alanlara rağmen giderek zayıflayan bir nüfus yapısı var. Denizlere ve uzaya hakimlik önemli.
10. Rusya
Ağırlık merkezi Moskova olan bağımsız bir ülkeler topluluğu kurmak istiyor. Doğal gazı kaldıraç olarak kullanacak. ABD yi uzak tutmak için ortadoğuyu karıştırmaya devam edecek. Savunma startejisi tehditlere karşı araya tampon bölge koymaya dayalıdır. ABD nin Rusyanın güneyinde, müttefik, değişime açık, kudret için risk almaya istekli, müslüman coğrafyada etkin, batı ekonomisiyle entegre bir ortağa ihtiyacı var: Türkiye!
11. Türkiye
2008 yılından beri İslama modern bir yorum getirme çabası var. Müslüman dünyasının ve bölgenin en güçlü ekonomisi. Türkçe dil birliği üzerinden orta asya enerjisine açılan koridorda etkin. Askeri güç kullanmadan bölgede varlığını hissetirebilmesi bekleniyor. ABD bölgesel sürtüşmeleri yaratmaya ve kimsenin galip gelememesini sağlamaya devam edecek.
12. 2020 Rusya savaşı
Savaş kazara çıkacak ve önce İsrail - Suriye arasında başlayacak. Devamı Türkiye-Rusya arasında bekleniyor.
13. 2050 Japon savaşı
Demografik kriz Asya' da en çok Japonya' yı vuracak. Uzay teknolojisinde ve deniz kuvvetlerinde ilerleyince ABD açısından risk olarak algılanacak. Güçlenen ve Orta Asyada varlık gösteren Türkiye ile ortak hareket edildiğinde Japonya denizden erişime gerek duymayacak.
14. Mısır
Artan nüfusa yetecek yaşam alanı ihtiyacı olacak
15. Suudi arabistan
Erkek-kadın sayıca eşitsizlik çalkantı yaratacak, kadın sayısını artırmak için Yemen'i işgal etmeyi düşünecek
16. Ürdün
Ortadoğuda diğer arap devletlerine nazaran batıya entegrasyon açısından daha hazırlıklıdır. Nüfustaki ekek-kadın eşitsizliği burada da sorun. artan erkek nüfus ve umutsuzluk radikal eğilimleri besliyor, intihar komandosu vb görülüyor.
17. Filistin özerk yönetimi
Friedman'a göre Filistinlilerin nihai düşmanı her ne kadar İsrail olsa da şu andaki düşmanları diğer Arap ülkeleridir. Türkiye Amerikan yardımı ve dindar söylemle nüfuz kullanacak
18. Suriye
İran - Irak - Rusya - ABD etkisiyle Kürdistan modeli tehditi Türkiye' yi de gerginliğe ortak edecek.
19. Yahudi milletinin kanıtlanabilen tarihi
20. İsrail
21. Gelecekte ortadoğunun siyasi durumu
Türkiye'nin bölgesel süper güç olma süreci 2020 lerde hızlanacak (Hedef 2023!). Türkiye ABD ye karşı koz olarak Rusyaya yaklaşacak (füze sistemi satın alma çabası). Türkiye bu dönemde Suriye ile olan ilişkisini (beklenmedik biçimde siyasi değil, askeri oldu) sürdürecek. Rusya, ABD yi önlemek amacıyla terör ve Kürdistan söylemini canlı tutacak (İran destekli Telafer refarandumu). Türkiye teröre karşı çözüm süreciyle içeride, HAMAS vb ile dışarıda gayret gösterecek. Başarısız Arap coğrafyasında İsraile karşı liderliği Türkiye üstlenecek.
22. Geleceğe yönelik düşünceler
-
Bugünün gelişmeleri ışığında herkes rolünü oynuyor gibi görünüyor, Ağustos 2017



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder