30 Haziran 2015 Salı

Ya içindesindedir çemberin, ya da dışında ...



Yeni Türkü' yü hatırlayacak yaşta olanlar Çember şarkısını da hatırlayacaktır. Çember aynı zamanda paradigmamızdır. İçinde olduğumuz için, haşlanmış kurbağa meselindeki gibi paradigmanın yavaş yavaş değiştiğini fark edemiyoruz.

Sayın Ali Gürlek yukarıdaki resmi paylaştığında aklımda bu şarkı vardı. Paradigmamız sahiden bir labirent gibidir; günlük koşuşturmanın içinde önümüzdeki ağacı görüp, arkasındaki ormanı fark edemiyoruz. Üstelik bu paradigmanın biraz içi veya biraz dışı falan da yok; ya içindesin, ya da dışında !

Dikkat ederseniz paradigma ne olursa olsun ortam değişmiyor. Yine aynı müşteriler, aynı ürünler, aynı rakipler, aynı çalışanlar var. Tek değişen sizin bakış açınız! Yukarıdaki sevimli fare gibi artık duvarların arasında değil, duvarların üzerindesiniz. Şimdi ortamı daha iyi değerlendirebiliyorsunuz, yönü daha isabetli tayin edebiliyorsunuz, değişen şartlara daha hızlı uyum sağlayabiliyorsunuz.

Başardınız !! Paradigmanızı değiştirdiniz ! Üstelik sadece değiştirmekle kalmadınız, uyguladınız..

Doğrusal dünya sona erdi, bu dünyaya ait optimizasyon, satış tahmini, MRP, CPM, PERT, maliyet muhasebesi,.. beraberinde ne varsa hepsiyle birlikte bitti.. İşte bu yüzden her zaman yaptıklarınızı yapmaya devam ettiğiniz halde daha iyi sonuçlar alamıyorsunuz. İşte bu yüzden eve hem geç hem de tükenmiş olarak gidiyorsunuz.

Bunu hazmedebildiğinizde, yani onlarca yıllık tahsil ve kariyerinizi hiçe sayabildiğinizde yeni paradigmaya girmiş olacaksınız.

Elbette zor, elbette cesaret gerektiriyor. İhtiyaç duyduğunuz kudret damarlarınızdaki asil kanda mevcuttur!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder