30 Haziran 2015 Salı

Çayınızı nasıl alırsınız?

Anadolu' nun geleneği çaydır. Kimimiz şekersiz sever, kimimiz şekerli. Diyelim ki tatlı olmasını istiyoruz, şeker atarız, kırtlama yaparız.

Bir an için işinizi çay olarak düşünün. Ne kadar tatlıysa o kadar başarılı olacağınızı hayal edin.
Eski paradigma size Toplam Kalite Yönetimini, Endüstri Mühendisliğini, optimizasyonu verdi. Bunlar şekerlerdir. Koydukça çayınız tatlandı, hoşunuza gitti.

Yetmedi, daha tatlı olmasını istediniz. Bir şeker, bir şeker daha attınız ama artık çay "doydu", attığınız şekerler "ne kadar karıştırsanız da" çözünmüyor. Aynı çözümleri daha çok yapıyorsunuz, çok çalışıyorsunuz ama iş sonuçlarınız iyileşmiyor!

Eski paradigmanın sınırına geldiniz. Newton F=ma demişti, yani daha çok adamla daha çok iş yapabilirdiniz, daha çok çabalarsanız daha iyi sonuç alabilirdiniz. Ama olmadı. Azalan verimler kanunu doğrusal dünyanın yan etkisidir.

Kırtlamayı denediniz, ağızda şeker tutarak çay içiyorsunuz. İşte bu da MRP - ERP dir. Sürekli dilinizdedir, yenilenmesi gerekir, ağzınız doluyken rahat konuşamazsınız.

Einstein "sorunlar, o sorunları yaratan bilinç düzeyinde çözülemez" demişti. Yeni paradigmaya geçme vaktiniz gelmişe benziyor.

Belki çayınızı daha az demli doldurmanız veya insülin kullanmanız gerekiyordur!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder