Tek bir ürünü ele alalım, Fiyat bilgisi olmadan adet bazında toplam satışı ortalama stok miktarına bölerek stok devir hızı (ROI) hesaplayalım. Başlangıç stokumuz 150 adet olsun, 30 günlük bir dönemi izleyelim, satışları 0-20 adet aralığında uniform dağılıma göre rastgele alalım. Toplam akış süresi (RT) = sipariş süresiyle (OLT) + tedarikçi temin süresi (SLT) olacaktır.
5 senaryoyu karşılaştıralım:
SENARYO 1 (7+4 = 11 gün): Haftada bir defa (örneğin her Pazartesi) sipariş veriyoruz, tedarikçimiz 4 günde teslim ediyor. Bu durumda RT = 7 + 4 = 11 gün hesaplarız. İyileştirmek için RT yani toplam akış süresinin kısaltılması gerekir çünkü tutulması gereken stok kabaca akış süresi X ortalama satış adedi + emniyet stoku olarak hesaplanır.
FR100 Simülatörle bu 5 senaryoyu denedik, sonuçları derledik.
En uzun akış süresi (11 gün) olan Senaryo1 en düşük performansı verdi.
Tedarikçimizi zorlayarak ve çeşitli masraflara katlanarak tedarik süresini düşürdüğümüz Senaryo2 (9 gün) umduğumuz kadar iyi olmadı, en kötü ikinci performansı sergiledi.
Çözümü dışarıda değil, içeride aradığımıza daha iyi sonuçlar elde edebildik, Senaryo3 (7 gün) öncekilerden daha iyi performanstaydı.
Sipariş sıklığını artırıp her güne geldiğimizde ilk teslimat belki 4 gün sonra olacak ama artık her gün düzenli teslimat gerçekleşecek! Senaryo4 (5 gün) bu nedenle en iyi performanstır.
Değişik sebeplerle her gün sipariş veremediğimizi veya biz versek bile lojistik-tedarikçi çalışma tarzı vb nedeniyle her gün işleme alınamadığı haller olabilir. Dolayısıyla Senaryo5 (5 gün) içinde tedarikçimizle mutabakatı denedik.
Senaryo4 ve Senaryo5 in toplam akış sürelerinin aynı olduğuna dikkat edin lütfen. Toplam süre aynıyken dahi, sık sipariş verebilirsek daha iyi sonuç alabiliyoruz. Aynı miktardaki satış için eldeki stoku değerlendirildiği için daha az satınalma yapılıyor, nakit akışı iyileşiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder