Orjinaline https://www.ted.com/talks/rainer_strack_the_surprising_workforce_crisis_of_2030_and_how_to_start_solving_it_now/transcript?language=en linkinden ulaşabilirsiniz.
1964 senesi dünyada en fazla doğumun gerçekleştiği dönemdir. Baby Boomers kuşağına işaret eder. Bu çocuklar 65 yaşında emekli olan batı dünyası için 2030 itibariyle aktif çalışma hayatına veda edecekler.
Almanya özelinde bakılırsa 2014 ile 2030 arasında işgücünde 8,000,000 kişilik (mevcut aktif çalışanların %20 si) bir kayıp oluşacaktır.
Almanya' da emeklilik yaşının yükseltilmesi gerekirken 2014 te tersine düşürüldü. Göçmenlere ihtiyaç var.
Küresel GSMH nın %70 ine karşılık gelen 15 gelişmiş ülkenin demografileri incelendiğinde 2020 itibariyle henüz kısmi zorluklar görülüyor. İtalya, Fransa, ABD gibi ülkelerde işgücü fazlası az da olsa devam ediyor. Ancak 2030 yılında Brezilya, Çin ve Rusya' da bile işgücü açığı ortaya çıkıyor.
Aslında niteliklere göre bakıldığında durum daha da kötü. Düşük nitelikli işler için işgücü fazlası var ancak yüksek nitelikli işlerde açık çok daha ciddi boyutta. Bu da bugün itibariyle şirketlerin ve hükümetlerin önüne önemli bir zorluk koyuyor: İnsan kaynağının eğitimi, niteliklerinin belgelenmesi ve giderek yükseltilmesi...
Yüksek teknoloji niteliksiz işleri öldürürken yüksek nitelikli yeni işlerin (Bilişsel Sistem Mühendisliği gibi) doğmasına yol açıyor, dolayısıyla işgücü arzındaki nitelik uyumsuzluğunu körüklüyor.
Yüksek nitelikli çalışanların yurt dışında çalışma eğilimi araştırılmış. 189 ülkede iş arayan 200,000 kişiyle anket yapılmış. Bu insanların %60 ı yurt dışında çalışmaya istekli çıkmış. 21-30 yaş aralığında bu eğilim daha da güçlüymüş. Ülkelere göre bakıldığında Rusya, Almanya ve ABD de yurt dışına çıkmaya sıcak bakılmıyormuş. En çok rağbet gören ülkeler arasında %28 ile Avustralya yedinci sıradaymış. Yukarıya doğru giderken Fransa, İsviçre, Almanya, Kanada, İngiltere ve liste başında ABD varmış.
Bu insanlara yeni bir işte en çok ne aradıkları sorulmuş. 26 maddelik listede maaş ancak sekizinci sıradaymış. dördüncü sırada amirleriyle iyi ilişkiler, üçüncü sırada iş - özel hayat dengesi, ikinci sırada iş arkadaşlarıyla iyi ilişkiler ve birinci sırada takdir görmek varmış. İnsanlar fark edilmek istiyorlar, adam yerine konmak istiyorlar.
Özetlersek iş gücünde sayıca açığımız var, niteliklerde büyük bir uyumsuzluk var, kültürel olarak ciddi bir değişimle karşı karşıyayız. Üstelik felaket hızla yaklaşıyor.
Her şirket ve her hükümet için dört kısımdan oluşan acil eylem planı gerekiyor:
- Farklı işler ve nitelikler için arz-talep tahminleri yapılmalı. İşgücü planlaması artık finansal planlamadan daha önemlidir.
- İyi insanları çekmenin bir yolu bulunmalıdır. Y kuşağı, kadınlar, emekliler...
- İnsan kaynağımızın nitelikleri yükseltilmelidir.
- İyi insanları tutmanın bir yolu bulunmalıdır. Kültürel değişim başarılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder