11 Ağustos 2022 Perşembe

Stokları düşürmek zor DEĞİLDİR! / Rudolf Burkhard / Alkyone Consulting

Stokları düşürmek zor DEĞİLDİR

Yerine yenisini almadan satmaya devam etmeniz yeterlidir! Bu mümkün mü?  Eğer yavaş satan, hatta satmayan veya modası geçmiş ürünlerse işe yarar. Bunlar zaten müşterilerin almak istemedikleri ürünlerdir. Popüler ürünlerde yok satma riski vardır.



Üst yönetim stokları 2.700.000 adede düşürmemizi istediğinde sorumlu müdür bendim. Tecrübeme göre 3.000.000 adedin altına düştüğümüzde satış ve müşteri kaybediyorduk. Direndim ancak üst yönetimin istediği oldu, borsaya bilanço bildirilirken istenen stok seviyesine düşmüştük. Satış kaybettik, hatta kaybettiğimiz müşterileri geri kazanmaya çalışırken mevcut fiyat seviyemizi de düşürerek kar marjımızı da kaybettik. Bu tür kararları hiçbir zaman anlayamadım ama firmalarda çok yaygın olduğunu gördüm.


Finansal olarak dibi boylamaya razıysanız stokları düşürmek veya azalan stoklar nedeniyle ortaya çıkan sorunlarla uğraşmak zor değildir. Finansal kötü sonuç (bilinen muhasebe sistemleri olanların kaydını tutar, örneğin kayıp satış fiilen bir hareket “olmadığı” için muhasebede görünmez) ölçülmez, CFO ve CEO bilmez ve hissedarların bilmesini de istemez.


Daha iyi bir alternatif var mı? Evet!  “Her gün düşük stok seviyesi”

Eğer ürün bulunurluğunuz iyiyse ve stok seviyeniz düşükse dönem sonlarında stok düşürme çabasına gerek kalmaz.


“Her gün düşük stok seviyesi” nasıl sağlanabilir?

Herhangi bir ürünün stok seviyesi yerine yenisi konulana kadar geçen süredeki azami satış miktarı kadardır. Çoğu yönetici stokları bu gözle görmez, genellikle stoklar sıkıntı veren üvey çocuklar gibi algılanır, istenmeyen ancak gerekli olan... Temin süresi kadar ileriye dönük satış tahminini bu amaçla kullanamaz mıyız? Tüm tahminler geçmiş veriye dayanır. Yönetim satış ekibinin veya sofistike istatistik tahmin yazılımının en iyi tahmini vereceğine inanır. Goldratt yarın için en iyi ve önyargısız satış tahmininin bugüne benzeyeceğini söyler. Firmanın tüm yapması gereken her gün her noktaya dün satılan kadar ürünü sevk etmektir. Ne dersiniz?


Ürün bazında talep değişkendir. Zaman içinde aynı ürüne olan talep değiştiğinde tutulması gereken stok seviyesi de değişecektir. Anafikir makul ölçülerde ürün bazında değişen talebe uygun olarak temin süresine yetecek kadar stok taşımaktır.   Goldratt’ ın Tamamlama Çözümünü ben DIM (Dynamic Inventory Management - Dinamik Stok Yönetimi) olarak uyguluyorum.  Algoritma talep değişkenliğini izler ve ürün bazında stok seviyelerini buna göre düzenler. Beklenmedik olumsuz etkilerden korunmak üzere tepki süresini düşürecek faktörleri de içerir. Örneğin artan talebe hızlı tepki vererek stok seviyesini yükseltebilir, satış kaybından korunabilirsiniz. Benzer şekilde düşen talebe geç tepki vererek iade zorluğu-olası ani talep artışı vb etkenlerden korunabilirsiniz.


Zaman içinde ürün bazında stok seviyeleri yukarı-aşağı yönlerde salınarak optimuma yaklaşır. VUCA dünyasında statik bir optimum erişilebilir bir durum değildir. Algoritma optimuma yaklaşır, “yeterince iyi” hale getirir.


Dinamik Stok Yönetimi, tahmin sürecini gereksiz yapmaz. Her firma orta-uzun dönemli daha üst seviyeli (daha az detay taşıyan) genel talep tahmini yaparak S&OP hazırlığını yapmalıdır.


Sonuçlar:

Mevcut durumunuza bağlı olarak elde edeceğiniz iyileşme% değişecektir. Tecrübe edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir:

%95-99 seviyesinde ürün bulunurluğu

%30-50 stok azalması

Talebin iyileştirilmiş akışı üretimi rahatlatır, fabrikadaki iyileşen akış saklı kapasiteyi açığa çıkarır

Daha az satış kaybıyla birlikte satışlarda artış görülür

Kar ve ROI de ciddi miktarda iyileşme beklenir


Bu faydalar malzeme-hammadde bulunurluğu sağlanarak üretimde, mamul bulunurluğu sağlanarak dağıtım-toptan-perakendede gerçekleştirilebilir.


Tam ve kapsamlı etki için firma bünyesindeki departmanların birbirleriyle çelişen hedef ve gündemleri CEO tarafından uyumlandırılmalıdır. Ayrıca hiçbir firma izole değildir, tedarik zincirindeki diğer firmalarla birlikte bu uygulamaya geçilmesi çok daha yaygın sonuç alınabilmesini sağlayacaktır. 


Kendiniz yapabilirsiniz veya Alkyone Consulting (Rudolf Burkhard) den destek alabilirsiniz, yama formatındaki yazılımı ERP yazılımınıza (SAP uyumlu modül var) ekleyebilirsiniz, her durumda aynı güzel sonucu alabilirsiniz.  


Rudolf Burkhard izniyle tercüme edilmiştir :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder