Taylor ve Gilberth ile başlıyor bu macera... ODTU' de makina mühendisliğinin içinden ayrılarak bölüm oluyor. Birinci ve ikinci sanayi devrimlerinde parlıyor, üçüncü sanayi devriminde idare ediyor, dördüncü sanayi devriminin konuşulduğu bugünlerde gazı yavaşça kaçmaya başlıyor... 1987 de sınava girerken sadece 4 tercih yapmıştım, dördü de endüstri mühendisliğiydi, iyi ki de ısrarcı olmuşum.
Kabaca söyleyecek olursak kendi başına genellikle pek değeri olmayan, albenisi zayıf bir branştır bizimkisi. Makina, elektrik, inşaaat gibi diğer mühendisliklere Fizik, Kimya, Biyoloji dersek bizimkisi ancak Fen Bilgisi oluyor :) Hepsini anlayacak ama hiç birini yapacak kadar değil... Dolayısıyla iş kurması biraz zor, kurulmuş bir iş bulursa parlaması daha kolay...
Sanırım ilk iki yıl temel mühendislik dersleri bölüm dersleri lehine azaltılamıyor; diferansiyel, statik, malzeme bence akademi dışında tipik end.müh için çok gerekli değildi.
ekonomi dersleri iyi ama yetersiz buluyorum; keşke günlük ekonomi haberlerini takip edebilecek kadar finansal okuryazarlık verilebilseydi.
muhasebeyi veriliş yöntemi itibariyle sevmemiştim, GAAP anlatılıyor; keşke örnekli birim maliyet, gelir tablosu, bilanço, tek düzen hesap planının ilkeleri (GAAP), maliyet muhasebesi ve yönetim muhasebesi arasındaki farklar, Throughput Accounting ve geleneksel muhasebe farkları verilebilseydi.
Simulasyon dersi kavram olarak iyiydi ama uygulaması çok zayıftı; keşke DİJİTALİS - CADEM gibi şirketlerden desteklenerek sahici uygulama-staj fırsatı verilebilseydi, Beer Game gibi tedarik zinciri simulasyonu vb gösterilebilseydi.
Fortran77 ve Turbo Pascal yerine keşke analiz nasıl yapılır? algoritma yazımı? RPA başlangıç ve ilk robotun hazırlanması gibi olsaydı, keşke LOGO, SAP gibi kurumsal yazılımlar için laboratuvar ortamı verilebilseydi, keşke MS OFFICE uygulamaları için dış destekli sağlam uygulama yapılabilseydi, keşke güncel Java, Pyhton,C# vb gösterilebilseydi.
Doğrusal programlama, dinamik programlama, LINDO vb belki gerekli ama yeterli değil, elinde çekiç olana her şey çivi görünüyor, keşke system thinking, bağımlılık, geri bildirim, kaos, uyum kabiliyeti, kullanabilmek için gereken şartlar vb gibi genel kültürü de verilebilseydi.
üretim ve planlama görmüştük ama keşke yalın - toyota - 6sigma - kısıtlar teorisi gibi alternatifler de tanıtılsaydı, keşke endüstri mühendisliğinin gelişimi, sosyo-ekonomik perspektifi, eski paradigmaya göbekten bağımlılığı vurgulanabilseydi.
kaliteyi çok teorik görmüştük; keşke problem çözme metodolojisi, conflict resolution, sebep-sonuç ilişkisi, yalın kültürü, Deming katkısı, AQL örnekleri, grafik çizme pratiği vb içerseydi.
Sürdürülebilirlikten hiç söz edilmemişti; keşke 4P (people, planet, product, prosperity), UNSDG gibi genel çerçeve, sosyal uygunluk için mevcut programlar, en azından ETI ilkeleri, Higg FSML-SLCP, BSCI, çevresel uygunluk için 14001, Higg FEM, BEPI, ürün uygunluğu için BetterCotton, GOTS/GRS/RCS/OCS/RWS/RDS.., ilgili kurumlar, uygulamalar, raporlama ihtiyacı, örneğin Inditex Sustainability Report incelemesi vb verilebilseydi.
Ancak seçmeli iş hukuku dersi alabilmiştim; keşke sözleşme hazırlanışı, sözleşme okumak, borçlar kanunu, iş kanunu anlatılsaydı.
Ergonomi almıştım; keşke beraberinde İSG mevzuatı anlatılsa isteyenler için İSG belgesi alma yolu gösterilseydi.
TOCICO, ISCEA, Yalın Enstitü gibi sertifika programları, Udemy, FutureLearn vb gibi çevrimiçi eğitim portalları tanıtılsaydı.
İletişim dersi olsaydı, beden dili, ben dili-sen dili, rapor-dilekçe-eposta yazım kuralları, ingilizce ticari yazışma teknikleri, adabı muaşeret (dış işlerinin protokol kuralı gibi) salona yakışır mühendis çıkarsaydı, iş görüşmesi - özgeçmiş hazırlamayı öğretseydi.
Girişimcilik dersi olmalıydı, devlet destekleri, TUBITAK-KOSGEB-kalkınma ajansları,... melek yatırımcılar, bu işlerin konuşulduğu platformlar, iş planı hazırlaması, sunum teknikleri vb olmalıydı. Mezunlarıyla mentorluk bağı kurulmalıydı.
Literatürün Türkçe - İngilizce anlaşılması için tercüme dersi olmalı; herhangi bir kalite standardı, herhangi bir belgeye başvuru sözleşmesi, satış-satınalma sözleşmesi, makina kullanım kılavuzu, malzeme güvenlik bilgi formu, çeşitli akademik yazının abstract kısmı,....
Güzel haber! Aşağıdaki linke bakılırsa hayalim büyük ölçüde gerçek olmuş zaten!
https://ie.metu.edu.tr/tr/endustri-muhendisligi-lisans-ogretim-programi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder