Bugün bu yol İstiklal Yolu adıyla anılıyor, işaretlenmiş, hatırası yaşatılıyor.
Şehirdeki hareketlilik işgalcilerin dikkatini çekmiş. 9 Haziran 1921 günü iki Yunan zırhlısı şehri bütün gün bombalamış. Bizim topçu ancak taştan gülleler atabiliyorken Yunan gemileri patlayan bombaları arkası arkasına ateşlemiş. Ertesi gün dönüp gitmişler.
Mustafa Kemal bu yoldan binbir cefayla getirilen cephaneye gönülden bağlıydı. "Gözüm Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da" sözleri bunun ifadesidir.
Şehrin fedakarlığı 1924 yılında Mustafa Kemal' in imzasıyla Türkiye'de bir ilk yarattı, ilk defa bir şehre Kayıkçılar Loncasının şahsında İstiklal Madalyası verildi.
Cumhuriyetin ilanından sonra devrimler başladı. Önemli anlardan biri Şapka ve Kıyafet Devrimiydi, İnebolu' da ilan edildi.
Şehirdeki müze çok güzel düzenlenmiş, etnoğrafik dokusuyla da göz dolduruyor. Video gösterilerinden birinde odanın bir duvarında İnebolu, karşı duvarında Yunan zırhlıları gösteriliyor, değişik bir deneyimdi. Dilerim okul gezilerinde sadece Anıtkabir - Çanakkale alışkanlığı zamanla Kocatepe - İnebolu gibi yerleri de içerecek şekilde gelişir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder