1 Temmuz 2018 Pazar

Bisiklet deyip geçmeyin!

Danimarka'da bisiklet teknolojisine ilişkin bir kaç tasarım ayrıntısını paylaşmak istedim.

Öncelikle vites.. Yarı otomatik yapılmış ve arka dingilin içine saklanmış, dışarıda alıştığımız dişlilerin görüntüsü yok. Ön sağ elde vites kumandası var, sadece arkada vites düşünülmüş. Sorunsuz çalışıyor, Kopenhag büyük ölçüde düz bir zeminde zaten.

Çamurdan etkilenmeyecek bir yere arka reflektör koymuşlar, pedallarda da reflektör var.

Arka fren kontra pedal yapılmış, ön fren beylik, kumandası sol elde.

Tekerler dağ bisikletiyle yarış bisikletinin arasında bir kıvamda. Her bisikletçide dış cephede ücretsiz kullanabildiğiniz kompresörlü pompa var. Benzincilerde lastik pompalarının ucunda 3 değişik adaptör gördüm, her siboba uygunluk sağlanmış.

Ön dingile dinamo yerleştirilmiş, bisikleti sürdükçe çalışan ve lastik seviyesine yerleştirilmiş bir lamba ve beyaz reflektör var. Önde eşya koymak için sepet var, lambanın yeri sepet nedeniyle önü kapanmayacak ve çamurdan sakınacak şekilde seçilmiş.

Ön tekeri merkeze geri çeken bir yay var, böylece eşya sepeti dolu bile olsa gidonu düzeltmek kolaylaşmış.

Bisikletin kadrosu ağır yapılmış, sanırım dengede tutması kolay olsun ve düşük hızda rahat sürülsün istenmiş.

Kopenhag' da duble bisiklet yolları var, bisikletler için ayrı sinyalizasyon yapılmış. Bisiklet kullanımı çok yaygın.

3 tekerli ve hatta brandayla kapatılabilen modeller var, aileler kullanıyor, bir kısmı kask kullanıyor. Kiralık bisikletler numaralı ve kiralayan firmanın kurumsal renklerinde ayırt edici yapılmış. İki tekerli ancak önde vagonu olan modeli sürebileceğimden emin olamadım ama kullanıldığını gördüm.

Bazı modellerde entegre tablet var, sanırım navigasyon kolaylığı da sağlanıyor. Berlin' deki gibi akıllı telefona yüklenen uygulamalarla kolay kullanım düşünülmüş olabilir.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder