18 Temmuz 2024 Perşembe

Hazır Giyimde Sürdürülebilir Dönüşüm Araştırması-2019 / Temmuz 2024 / Satınalma Dergisi sayı 139

Görselleri içeren yazıya bakabilirsiniz.

2019 tarihli Earth Logic Fashion Action Research Plan araştırmasını özetlemeye gayret edeceğim.

Planın başlangıç noktası çok net: Sanayi, iş, ekonomik büyümenin yerine gezegenin ve üzerindeki canlıların sağlık-bekasını korumayı öncelemek!

Bunun için yeni kavrayış ve pratiklerin geliştirilmesi, gereken bilgi ve eylemin belirlenmesi gerekiyor. Böylece Einstein’in ifade ettiği gibi “problemleri oluşturan düşünce düzeyini (paradigmayı)” geride bırakarak çözümlere ulaşacağımız paradigmaya geçilmek isteniyor.

Değerlendirme çerçevesinde 8 değere yer veriliyor:

·  Çok merkezlilik (multiple centers): Tek kaynak/otorite yerine çoğulculuktur. İnsan dışındaki canlılar, doğa, paydaşlar, Batı kültürünün dışındaki kültürler, finans, teknoloji gibi geniş bir yelpazededir.

· Bağımlılık (interdependency): İnsan (homo sapiens) dünyadaki türlerden biridir. Doğadaki türler birbirlerine rağmen değil, birlikte yaşarlar. Çoğulcu bakış açısı bir noktada bir zamanda yapılanların sonuçlarını başka bir noktada başka bir zamanda görebileceğimizi hatırlatır.

·   Öğrenme çeşitliliği (diverse ways of learning): Çoğulcu ve etkileşimli/bağımlı kaynaklar çeşitliliği getirir ve bu da ortamdaki değişimlere dirençli (resilient) olmayı sağlar.

·   Birlikte yaratma (co-creation): İşbirliği, dinleme, diyalog ve bağlantılarla çoğulcu-etkileşimli-çeşitlik içeren yapılarda imeceyle birlikte yaratma mümkün hale gelir.

·  Katılımcı araştırma (action research): Artık önce araştırıp, inceleyip, tartışıp ve daha sonra eyleme geçecek kadar çok zamanımız kalmadı. Araştıralım ama gecikmeden harekete geçelim ve gerektikçe eylemlerimizi “düzeltelim” bakış açısı öneriliyor.

·   Gerçekleştirilebilir vizyon (grounded imagination): Fantezi, spekülasyon veya ideal şartlara özenmek değildir. Dünyayı tüketilebilir bir kaynak olarak değil, birlikte yaşanacak zemin olarak görmeyi gerektirir. Böyle bir vizyonu gerçekleştirecek yönlendirmedir.

·  Dünyaya ilgi göstermek (care of world): Hazır giyim / moda endüstrisi dünyanın kaynaklarını kullanır, kirletir, insanları çalıştırır ve etkiler. Dolayısıyla bu endüstriyi dünyadan ayrık değerlendiremeyiz.

·   Kendimize ilgi göstermek (care of self): Değişim masum değildir, herkesi eşit etkilemeyebilir. Dolayısıyla kaybetme riski ve buna bağlı endişelerin giderilmesi gerekir. Kişisel direncimiz (resilience) motivasyonumuzu belirleyecektir.

Bu zorlu yolculuğun bazı yansımaları olacaktır. Bunlar da 8 başlıkta toplanıyor:

·        Gerçeğe ulaşana kadar araştırmaya devam et: Bildiğimiz kadarıyla başlayacağız, yeni detaylar ortaya çıktığında açık fikirli olacak ve gereken değişikliği yaparak azimle devam edeceğiz.

·        Büyük resmi görmeye gayret et: Tek başımıza her şeyi bilemeyiz, tüm sorunları çözemeyiz. Problemin doğru tanımı yapabilmek, çözüm yaklaşımını belirlemek ve olası sonuçları doğru anlayabilmek için paydaşlarla birlikte hareket edeceğiz.

·        Mükemmel olmak gerekmez: Zamanımız kalmadı, harekete geçmek için “yeterince iyi olmak” yeterlidir, mükemmele ulaşmak için oyalanmayacağız.

·    Adım adım ilerlemek yetmez: Büyük resim çoğulcu-etkileşimlidir, bütüncül bakışa ihtiyacımız vardır, paralele aktiviteler mümkündür, birbirimizden etkileniyoruz ve dolayısıyla gerektiğinde eylemlerimizi düzelteceğiz.

·   Kahramanlara değil, uyumlu ekiplere ihtiyacımız var: Büyük resme uygun ve birlikte çalışabilen uyumlu takım oyuncuları olacağız.

·    Standart çözümler yetmez: Sorunlar ve olası çözümler ait oldukları bağlama göre anlam kazanıyor. Dolayısıyla işe yarayan bir çözüm, başka bir yer / zaman / bağlamda aynı sonucu vermeyebilir. Tecrübelerimizden öğreneceğiz ama kendi ortamımıza göre yorumlayacağız.

·   Bilgi anonimdir: Tek kaynaktan veya tek bir yöntemle dayatılan bilgiyi değil, çoğul/etkileşimli büyük resimde birlikte üretilen ve paylaşılan bilgiyi dikkate alacağız.

·    Akademik olmamız gerekmez: Zamanımız kalmadı, hemen eyleme geçmeliyiz. Dolayısıyla sahadaki karar vericilerin kolayca anlayabileceği, aksiyon alabilecekleri, çekinmeden geri bildirim verebilecekleri sade bir dili tercih edeceğiz.

BÜTÜNCÜL ifadesi; çoğulcu, birlikte yaratım yapan, farklı yerleri ve farklı zamanları içeren, çeşitli disiplinlerin birbirleriyle etkileşimli olduğu, aktörlerin birbirlerinden öğrenerek ve çevrelerinde olanlara uyumlu tepki verdikleri, ekonomik-çevre-sosyal gibi boyutları birlikte değerlendiren yapı nedeniyle tercih ediliyor.

Plan 6 görünümde açıklanıyor.

·        Daha az (Less): İrileşmeden büyüyün- (grow out of growth)

·        Yerel (Local): Ölçeklendirin, konumlandırın – (scaling, re-centring)

·        Çoğul (Plural): Yeni moda merkezleri oluşturun (new centres for fashion)

·        Öğrenim (Learning): Yeni bakış açısını içselleştirin – (new knowledge, skills, mindsets for fashion)

·        İfade (Language): Amaca uygun iletişim sağlayın – (new communication for fashion)

·        Yönetişim (Governance): Değer zincirini yeniden düzenleyin – (new ways of organizing fashion)

Aşağıdaki tabloda görünümlerin özü, etkileştiği disiplinler örnek araştırma önerileri ve bütünün içindeki yeri kısaca not edilmiştir.

Görünüm

Öz

Disiplinler

Araştırma Önerileri

Bütündeki Yeri

Daha az

Ekonomik büyüme kaynak sarfını artırır

Ekonomi, politika, psikoloji, sosyoloji, antropoloji, eğitim, tasarım

Daha azıyla yaşanabilir mi?

Azaltmak nasıl teşvik edilir?

Paydaşlar bunun için ne yapabilir?

Ölçek küçüldüğünde kaynak tüketimi azalacaktır.

Yerel

Ekonomik ve politik dengesizlikleri azaltır

Ekonomi, sosyal pratikler, toplumsal katılım, eğitim, tasarım

Yerelde hayat nasıldır?

Yerelleşme nasıl hızlanır?

Paydaşlar ne yapabilir?

İletişim nasıl olmalıdır?

Küresel markaları dışlar, huzur ve barışı destekler, gelir ve politik adaletsizlikleri azaltır.

Çoğul

İnsan, doğadaki türlerden biridir, türlerin efendisi değildir.

Kültürel çalışmalar, toplumsal katılım, insan coğrafyası, yönetişim, STK, tasarım

Çoğulcu hayat nasıldır?

Çoğulculuk nasıl özendirilir?

İletişimi nasıl olmalıdır?

Tüm sistemi bir arada tutar, karşılıklı etkileşimi güçlendirir

Öğrenim

Öğrenebilmek kadar unutabilmek de önemlidir

Eğitim (okul, üniversite, hayat boyu), moda pratiği, toplumsal katılım, bilgi teknolojisi

Öğrenme nerelerde olur?

Gereken müfredat nedir?

Öğrenme nasıl özendirilir?

Paradigmamızı değiştirebilmeliyiz. Eskiyi unuturken yerine yenisini koyabilmeliyiz.

İfade

Düşünmekle, yapabilmeyi birleştiren köprüdür

Sanat, infografik, basın-yayın, doğal ve sosyal bilimler, psikoloji, eğitim

Yeni meslekler/kabiliyetler?

Kullanım alanı nedir?

İfade nasıl olmalıdır?

Paradigma ve bakış açısını bağlar, aksiyonları şekillendirir

Yönetişim

Dağıtık, değer veren, katılımcı, uyumlu

Organizasyon, yönetim, direnç, sistem düşüncesi, sendika, STK

Örnek vakalar?

İletişimi nasıl olmalıdır?

Otorite nasıl dağıtık yapılır?

Hangi araçlar kullanılır?

Tüm resmi birbirine bağlar, işi değil dünyayı önceler, iş yapma biçimini belirler

Kaynak: Fletcher, K. and Tham, M. (2019). Earth Logic Fashion Action Research Plan. London: The JJ Charitable Trust  

Döngüsellik Durum Raporu-2024 / Haziran 2024 / Satınalma Dergisi sayı 138

Görselleri içeren yazıya bakabilirsiniz.

The Circle Economy Foundation ve Deloitte ortak çalışması olan The Circularity Gap 2024 raporunu özetlemeye gayret edeceğim.

Döngüsellik hakkında konuşulmaya devam ediliyor ancak ilerleme çok zayıf. 2019 dan bugüne veri toplanıyor, derleniyor, raporlanıyor ancak kamu-özel birlikte hareket edilmesine ihtiyaç var. Bu konuda her ülkenin şartları aynı değil ve bu nedenle 3 ana gruba bölünerek değerlendirilmiş:

·     SHIFT: Yüksek gelirli ülkelerde refahtan vazgeçmeden hammadde kullanımı ciddi şekilde düşürülmelidir.

·     GROW: Orta gelirli ülkelerde hammadde kullanımı yüksek gelirli ülkelerin taleplerini karşılamaya dönüktür, stabilize edilmelidir.

·  BUILD: Düşük gelirli ülkelerde nüfusun temel ihtiyaçları karşılanıncaya kadar hammadde tüketiminin artması beklenmelidir.

Dünyanın kaynakları sürekli büyümeye desteklemek için yeterli değildir. Kaynakların kullanımı ve olumsuz sonuçların yayılımı tamamen adaletsizdir. Bu adaletsizlik refah/gelir adaletsizliğine ve siyasal/toplumsal huzursuzluklara yol açmaktadır. Kaynakların artan kullanımı yan etkileri nedeniyle artık beklenen faydayı sağlayamayacaktır.

Ekolojik tükenmişliğe en çok etki eden üç sistem arasında Gıda – İnşaat – Üretim sayılıyor. Gıdada öncelikler düşük çevresel etkili sağlıklı ürünler, rejeneratif tarım, yerel-organik-mevsimlik ürün tercihi, kaçınılabilir gıda israfının önlenmesidir. İnşaatta öncelikler mevcut alt-üst yapının tadilatla kullanıma devam edilmesi, malzemelerin tekrar kullanımı, enerji etkinliğinin yükseltilmesi, döngüsel malzeme-yaklaşımların uygulanmasıdır. Üretimde öncelikler kümelenme-simbiyoz ve etkinliğin artırılması, ürün ve araçların ekonomik ömrünün uzatılması, sadece gereken kadarının tüketilmesi, hızlı modadan kaçınılmasıdır.

Bu çerçevede üç grup ülke için grup profili ve öneriler sıralanıyor:

·     SHIFT: Yüksek gelirli kuzey yarıküre ülkeleridir (Global North), dünya nüfusunun %25’ini ve hammadde tüketiminin %34’ünü temsil etmektedirler. Tüketimlerini kısmaları, üretim araçları ve ürünlerin daha dayanıklı olmalarını sağlayarak ekonomik ömürlerini uzatmaları, mevcut olanları kullanmaları, döngüsele öncelik vermeleri önerilmektedir.

o   Doğru yaklaşımları ödüllendiren politik – finansal yaklaşımlar

o   Nüfusa değişen ihtiyaca uygun nitelikleri kazandıracak eğitim programları·         

·      GROW: Orta gelirli Güneydoğu Asya, Latin Amerika, Kuzey Afrika ülkeleridir, dünya nüfusunun %37’sini hammadde tüketiminin %55’ini temsil etmektedirler. Rejeneratif tarım ve mevsimine uygun-yerel-organik ürün seçimi, dayanıklı üretim araçları ve ürünler, endüstriyel simbiyoz – etkinlik artışı önerilmektedir.

o   Gıda israfını önleyen, doğru yaklaşımı ödüllendiren mevzuat – finansal yaklaşımlar

o   Rejenaratif – organik tarıma uygun çiftçi destekleri

o   Teknoloji – mevzuat – finansal düzenlemelerle döngüsel ekonomiye geçiş kolaylığı

o Hayat boyu öğrenmeyi sağlayan – değişen şartlara göre yeni nitelikleri kazandıran eğitim programları

·      BUILD: Düşük gelirli güney yarıküre (Global South) ülkeleridir, dünya nüfusunun %50’sini ve hammadde tüketiminin %13’ünü temsil etmektedirler. Rejenaratif tarım, sağlıklı gıda ürünleri tüketimi, atıkların geri kazanımı, döngüsel yaklaşımlar önerilmektedir.

o   İklim risklerini önlemeye destek olan teşvikler

o   Doğru yaklaşımları ödüllendiren yasal – finansal düzenlemeler

o   Tarımda KOBİ ölçeğinde destek

o   Rejenaratif tarım için inovasyona erişim kolaylığı

o   Her yaş ve kesimde nitelik artırıcı eğitim programları

o   Döngüsel ekonomiye geçişte teknoloji – mevzuat – finansal kolaylıklar

Kaynak: Fraser, M.; Conde, A. (2024). The Circularity Gap Report. Circle Economy Foundation & Deloitte. www.circularity-gap.world  

Herkes İçin Dönüşüm… / Mayıs 2024 / Satınalma Dergisi sayı 137

Görselleri içeren yazıya bakabilirsiniz. 

Foundation for European Progressive Studies liderliğinde yayınlanan çok paydaşlı bir değerlendirme raporunu özetlemeye gayret edeceğim.

Modellerde Too Little Too Late (çok az çok geç) ve Giant Leap (büyük sıçrama) isimleriyle iki senaryo 2050 yılına kadar olan dönem için incelenmiş.

Kırmızı alarm verilen iki konu var:

·   Toplumsal cinsiyet eşitliğinde hedefin 230 yıl gerisindeyiz!

·   İklim hedeflerine hiçbir senaryoda ulaşılamıyor.

Yoksulluk

Hedef: Düşük gelirli ülkelerde kişi başına asgari 15.000 dolar yıllık gelire ulaşana kadar %5+ büyüme hızı sağlamaktır.

Politikalar: Küresel finans sistemi düşük gelirleri ülkeleri kapsayacak, borçlu ülkeleri rahatlatacak finansal yapı ve öze çekme hakkı (SDR: Special Drawing Right) sağlanacak, dış ticaret açığı veren ülkelerle dış ticaret dengesi iyileştirilecek, bilgi ve teknolojiye erişim kolaylaştırılacak, ekonomik gelişimi izlemek için yeni kriterler belirlenecektir.

İlgili Kalkınma Amaçları: KKA01-Yoksulluğa son, KKA02-Açlığa son, KKA06-Temiz su ve sanitasyon

Eşitsizlikler (gelir ve cinsiyet)

Hedef:

·        2030’a kadar en zengin %10’luk dilimin milli gelirdeki payını %40’ın altına düşürmektir.

·        Kanun önünde ve iş hayatında hak-kaynak-güç için tam eşitlik sağlamaktır.

Politikalar:

·        Bireyler ve şirketler için hem gelirden hem de servetten kademeli artan vergi alınacak, çalışan hakları ve örgütlenme özgürlüğü güçlendirilecek, adil refah paylaşımı ve sosyal güvenceyi sağlamak üzere inovasyon-kurumsal altyapılar iyileştirilecek (örnek: vatandaşlık ödemesi, universal basic dividend)

·        Sosyal bütünlük ve ekonomik refah için cinsiyet eşitliğinin önemi takdir edilecek, 2030 hedeflerine ulaşabilmek üzere kız çocukları ve kadınlara odaklanarak eğitim yatırımları artırılacak, kamu ve özel sektörde kadınların temsil eşitliği iyileştirilecek, sosyal güvence ve emeklilik gibi haklar güçlendirilecektir.

İlgili Kalkınma Amaçları: KKA03-Sağlık ve kaliteli yaşam, KKA04-Nitelikli eğitim, KKA05-Toplumsal cinsiyet eşitliği, KKA08-İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme, KKA10-Eşitsizliklerin azaltılması, KKA16-Barış, adalet ve güçlü kurumlar, KKA17-Amaçlar için ortaklıklar

Gıda

Hedef: Herkese yetecek kadar gıdayı gezegenin eşiklerini aşmadan, doğayla uyumlu (regenerative) ve sürdürülebilir (sustainable) olarak sağlamaktır. 

Politikalar: Hatalı tarım sübvansiyonları kaldırılacak, endüstriyel tarım terk edilerek doğaya uyumlu-sürdürülebilir tarıma geçilecek, yerel tüketim – gıda kaynaklarının kontrol hak ve gücü (sovereignty) – çiftçi hakları öncelenerek güçlendirilecek, bilgi ve teknolojiye erişim iyileştirilecektir.

İlgili Kalkınma Amaçları: KKA01-Yoksulluğa son, KKA02-Açlığa son, KKA06-Temiz su ve sanitasyon

Energy

Hedef: Düşük gelirli ülkelerde bireylerin enerji erişimi iyileştirmek ve 2040’a kadar düşük karbon emisyonlu – yüksek verimli enerji kaynaklarıyla sıfır emisyona ulaşmaktır. 

Politikalar: Yenilenebilir enerjiler ve enerji verimliliği yatırımları üç katına yükseltilecek, iklim finansmanı borç yerine hibeyle desteklenecek, fosil yakıt sübvansiyonları kaldırılarak yenilenebilir enerjinin maliyeti ulaşılabilir seviyelere indirilecek, küresel karbon fiyatı desteklenecek, temiz – güvenli – uygun fiyatlı enerjiye erişim sağlanacaktır.

İlgili Kalkınma Amaçları: KKA07-Erişilebilir ve temiz enerji, KKA09-Sanayi, yenilikçilik ve altyapı, KKA11-Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar, KKA13-İklim eylemi

Kaynak: Bernstein, J.; Collste, D.; Dixson-Decleve, S.; Spittler, N. (2023). SDGs for All: Strategic Scenarios, EARTH4ALL System Dynamics Modelling of SDG Progress. Foundation for European Progressive Studies. ISBN: 978-2-931233-27-6, 

Tekstilde Döngüsel Ekonomi Aksiyon Önerileri / Nisan 2024 / Satınalma Dergisi sayı 136

Yayınlanan yazıya bakabilirsiniz.

PACE (Platform for Accelerating the Circular Economy) ve Accenture tarafından hazırlanan 2021 tarihli raporu özetlemeye gayret edeceğim. Rapor; amaçlar, bu amaçların etkileri, uygulamada karşılaşılabilecek sıkıntılar ve döngüsel ekonomiye geçişi kolaylaştıracak 10 öneriden oluşmaktadır.

Amaç1: Tekstil hammaddelerinin emniyeti çevreye, çalışanlara ve tüketicilere zarar vermemesi anlamına gelir. Geri dönüşümlü ifadesi hammaddenin üretiminde sıfır malzemeye ek olarak dönüşümlü malzeme kullanıldığını; yenilenebilir ifadesi doğal hammaddelerin sürdürülebilir yöntemlerle üretildiğini anlatır.

Amaç2: Hem üretimi, hem de tüketimi ifade eder. İhtiyaç fazlası üretilmemesi, fazla olanlarının çöpe/yakılmaya gönderilmemesi ve satılanların mümkün mertebe uzun süreyle kullanılmasını içerir.

Amaç3: Kullanılan ürünlerin çöpe atılması veya yakılması yerine geri dönüşüme yönlendirilmesidir. Bunun sağlanabilmesi için ürünlerin geri dönüştürülebilir şekilde tasarlanması, ömrünün sonunda toplanmasına, geri dönüşüm sürecine girerken sınıflanmasına, uygun şekilde dönüştürülmesine ve tekrar kullanılmasına ihtiyaç vardır.

AMAÇ1: Tekstil hammaddelerinin daha emniyetli, geri dönüşümlü veya yenilenebilir olması

AMAÇ2: Tekstil ürünlerinin daha uzun ömürlü olması

AMAÇ3: Tekstil ürünlerinin geri dönüşebilir ve yaşam döngüsünün sonunda dönüştürülmesi

ETKİLER:

Kaynaklar: Doğal malzemeden geri dönüşümlüye geçiş teknik seviyeyle ilgilidir, doğal malzeme kullanımını azaltabilir. Sentetikten doğala geçiş fosil yakıt kullanımını azaltırken, toprak – sulama – gübre – ilaç kullanımını artırabilir.

Ödünleşiliyor (trade-off)

 

İklim: Yün ve deri gibi yüksek emisyonlu malzemelerden geri dönüşümlüye geçiş emisyonu azaltacaktır. Ancak sentetikten doğal malzemeye geçiş ormanların tarlalara dönüşümüne sebep olabilir ve emisyon artışı görülebilir. Ödünleşiliyor (trade-off)

 

Sağlık-biyoçeşitlilik: Teknik araştırmalara devam edilmelidir ama insan ve çevre sağılığı açısından olumlu sonuçlar beklenmektedir. Ödünleşiliyor (trade-off)

 

Refah: Henüz yeterli araştırma yoktur. Ancak yenilenebilir tarımla birlikte çiftçilerin hayat şartlarının iyileşeceği öngörülmektedir. Belirsizlik var (uncertain)

 

 

İnsana yaraşır iş: Kadınlara daha çok fırsat verileceği, iş sağlığı – güvenliği şartlarının iyileşeceği, hayat boyu öğrenme ve sosyal kapsayıcılığın sağlanılacağı umulmaktadır.

Olumlu (benefit)

ETKİLER:

Kaynaklar: Kaynak ve kimyasal kullanımı azalacaktır. Beklenen fayda geri dönüştürmeye ilişkin artan taşıma, işleme gibi ek maliyetlerinden daha fazla olacaktır.

Olumlu (benefit)

 

 

 

İklim: Emisyon azalacaktır. Azalan tüketimin kaynak tasarrufu, geri dönüşümün ek maliyetlerinden fazla olacaktır.

Olumlu (benefit)

 

 

 

 

Sağlık-biyoçeşitlilik: Azalan tüketimle birlikte azalan üretim kaynak kullanımını, kimyasal sarfını düşürecektir.

Olumlu (benefit)

 

Refah: Kullanım ömrü uzadığı için hane halkı tasarruf edebilir. İkinci el piyasaları paylaşım ve gelir yaratma potansiyeli taşır. Ancak ticari riskler içerebilir.

Belirsizlik var (uncertain)

 

İnsana yaraşır iş: Azalan üretim işsizlik yaratabilir. Bundan kadınlar daha fazla etkilenebilir. Ödünleşiliyor (trade-off)

 

ETKİLER:

Kaynaklar: Geri dönüşüm sayesinde “sıfır” malzeme kullanımı azaltılacak ve kaynak kullanımı düşecektir. Olumlu (benefit)

 

 

 

 

 

İklim: Geri dönüşüm enerji yoğun bir süreçtir, teknoloji seviyesi yükselirken emisyonların düşeceği umulmaktadır. Olumlu (benefit)

 

 

 

 

 

Sağlık-biyoçeşitlilik: Azalan tüketim olumsuz etkilerin de azalmasını sağlayacaktır.

Olumlu (benefit)

 

 

Refah: Tedarik zincirinin tamamına yayılması halinde gelir dağılımı, tasarruf gibi farklı yansımaları olacaktır. Yeterli araştırma yoktur. Belirsizlik var (uncertain)

 

 

İnsana yaraşır iş: Gelişmekte olan ülkelerde azalan “sıfır” kaynak kullanımı nedeniyle işsizlik riski vardır. Geri dönüşüme dayalı vasıflı yeni işler oluşacaktır. Yeterli araştırma yoktur.

Ödünleşiliyor (trade-off)

ENGELLER: Elyaf pazarında maliyet hassasiyeti

ENGELLER: Moda tutkusu, yeni iş modellerinin yüksek başlangıç zahmeti, finansal riskler

ENGELLER: Geri dönüşüm esnasında kalite kayıpları, karışımların dönüştürülme zorluğu, toplanan malzemenin tasnifinde yetersiz bilgi, teknolojik doygunluğun henüz olmayışı, zayıf toplama – tasnif- dönüştürme kabiliyeti 

ORTAK ENGELLER: Yan etkilerin belirsizliği, uzun ömür ve döngüsel tasarımın yetersiz teşviki, döngüsel tasarım becerisinin azlığı ve bilgiye (know-how) ulaşma zorluğu, kalitesiz ürünlerin kısa ömürlü olması, tüketicinin en önemli satınalma motivasyonunun sürdürülebilirlik olmaması

 

ÖNERİ1: Dayanıklı ve geri dönüştürülebilir tasarımları teşvik edin, destekleyin. Kamu, akademi ve sanayi birlikte çalışarak “yapılabilir” tasarım standardı oluşturabilir. Kamu alımlarında döngüsellik – tamir edilebilirlik gibi kriterler zorunlu tutulabilir. Medyanın desteğiyle kamu yararına izleme parametreleri paylaşılabilir.

ÖNERİ2: Toprak kullanımını dikkate alarak doğal elyafları “sürdürülebilir” şekilde üretin. Kamu, akademi ve çiftçiler birlikte çalışarak en iyi pratikleri paylaşabilir, mevcut uygulamaları iyileştirebilir ve tüketici farkındalığını artırabilirler. Medya desteği yararlı olacaktır.

ÖNERİ3: Tüketicileri, ürünleri daha uzun süre kullanarak daha az satın almaları için teşvik edin. Tüketici davranışının incelenmesi, takibi, yönlendirilmesi gerekir. Finans olanakları bu öneriyle uyumlu olmalıdır. Farkındalık için medya desteği sağlanabilir.

ÖNERİ4: Çevresel – Finansal – Sosyal fayda içeren iş modelleri için rehberlik edin, destekleyin. Kamu, akademi ve sanayi birlikte çalışarak izleme parametrelerini belirleyebilir, rol model olabilir, iyi uygulamaları paylaşabilir, finansal kolaylık sağlayabilir.

ÖNERİ5: Döngüsel işlemlerde çevre ve sosyal faydayı gözetin. Kamu düzenlemesi kapsayıcılık ve kırılgan konuların korunmasını sağlayabilir. Kamu – sanayi iş birliği gerekir.

ÖNERİ6: Tekstilde atık toplama, sınıflama ve işleme süreçlerini stratejik olarak planlayın. Kamu, akademi ve sanayi iş birliği önemlidir. Küresel örneklerden yerele uygun uyarlama yapılabilir. Farkındalık ve finansal olanaklar medyayla yaygınlaştırılabilir.

ÖNERİ7: Tekstilde atık sınıflamada etkinlik ve kaliteyi yükseltin.  Kamu, akademi ve sanayi birlikte teknoloji geliştirebilir, pilot uygulamalar desteklenebilir.

ÖNERİ8: Dönüşümlü elyafların fiyat-kalite rekabet gücünü yükseltin. Kamu, akademi ve sanayi birlikte çalışarak uygun standartları oluşturabilir, uygulayabilir. Markalar geri dönüşüm hedefleri taahhüt edebilir.

ÖNERİ9: Tekstilde döngüsel ekonomiye geçerken insana yaraşır işi ihmal etmeyin. Kamunun yasal düzenlemesi gereklidir. Kamu, sanayi ve özellikle marka-tedarikçi denetime dayalı iş birliği önemlidir.

ÖNERİ10: Tekstilde döngüsel ekonominin sosyo-ekonomik etkilerini araştırın. Kamu, akademi ve sanayi iş birliğiyle izlenecek parametreler, aksiyonlar ve politikalar belirlenebilir.

Dolayısıyla bu dönüşüm kendiliğinden gerçekleşmeyecektir. Kamu adına devlet düzenlemeleri yapılırken, akademik araştırmaların devlet politikaları ve küresel ihtiyaçlara uygunluğu önem kazanacaktır. Sanayide sadece kazanç yerine sosyal – çevresel faydayı içeren üçlü muhasebe yaklaşımı öne çıkmalıdır. Finansal kurumların sağlayacağı olanakların bu politika ve uygulamalara paralel olması gerekecektir. Bireysel olarak farkındalığımız artması işleyişi anlamlı hale getirecektir.

Kaynak: PACE (Platform for Accelerating the Circular Economy) (2021). Circular Economy Action Agenda TEXTILES in partnership with Accenture, www.pacecircular.org