Mahfi Eğilmez kitabın önsözünde kitabın okuyucularını televizyonda veya gazetede bahsedilen ekonomik dili anlayacak kadar bilgi sahibi etmek amacında olduğunu söylemiş . Kitapta ekonominin en temel kavramlarının günlük hayatta karşılaşabileceğimiz tarzdan basit örneklerle açıklaması yapılmış. Daha çok duyulan bilinen kavramlar Türkiye göstergeleri üzerinden basit bir şekilde aktarılmış.
Bildiğimiz ya da bildiğimizi sandığımız kavramlar yazarın sade anlatımı ve örnekleriyle okuyucunun kafasında tam yerine oturuyor. Kitap adeta bir ekonomik kavramlar sözlüğü niteliğinde. Okuduktan sonra da bir haberde okuduğum ekonomik kavramı hatırlamak için tekrar açıp kavramı hatırladığım zamanlar da oldu. Bu yüzden tek seferlik değil sık sık kişinin başvurması gereken bir kaynak olarak görüyorum bu kitabı. En çok bileninden hiç bilmeyenine kadar herkesin zevk alarak okuyacağını düşünüyorum. Kitabın son sayfalarında “Şehir Efsaneleri” başlığı altında ülkemizdeki bazı kesimler tarafından kabul gören yanlış bilgiler vurgulanmış. Kitabın her bölüme giriş kapağında ise yazan sözler beni etkiledi. Birkaçını paylaşmak isterim:
Ekonomideki ilk ders kıtlıktır. Buna göre, insan ihtiyaçlarını karşılamakta kullanılan her şey kıttır. Siyasetteki ilk ders ise, ekonomideki ilk dersin dikkate alınmamasıdır.
Enflasyon saçınız varken 5 dolara yaptırdığınız saç tıraşını, saçınız döküldüğünde 10 dolara yaptırmanızdır.
Yüksek bir gelir, mutluluk için duyduğum en iyi reçetedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder