italik dizili olanlar benim yorumlarımdır. Zenginliğe değil daha çok tüketime, bunun gözümüze sokulmasına saygı duyuyoruz. Erdemli olmak, çevreyi korumak, yozlaşmamak gibi değerlerimiz var ama bunlar bizi harekete geçirmeye yetmiyor.
Günümüz koşullarında üretiyorsanız demek ki kalite - maliyet - zamanında teslim konularında iyi durumdasınız, zaten değilseniz yakında yarıştan düşeceksiniz..
Takım olmak için önce takıma ait olmak gerekiyor. Sorunu yerinde görmeden çözüme başlanmamalıdır. Performans göstergeleri gücü sağlıyor ama acaba bunu istiyor muyuz? Kaldırabilecek miyiz?
Ne kadar fazla stokunuz varsa üretim için o kadar çok eksik parçanız vardır. Değişen talep nedeniyle bir işi yapan ekibi küçülteceğiniz zaman en kötü olanı değil, en iyi olanı içinden çıkarın. Böylece iyi olan kendini gösterebileceği bir başka işe geçer, nitelik kazanır. Diğerlerinden biri en iyi olmak zorunda kalır çünkü liderlik en iyi olana verilir.
1. İçselleştirin, Türk-İslam-geleneksel ve firmanıza özgü tarif edin.
2. Ölçmeden asla yola çıkmayın. Kaizen israfı önlemektir, Japon Şinto dininde ve İslam'da israf haramdır. Batı kültürünün zorunlu israf kavramı aldatmacadır. Kaizenin ruhu insana saygıdır. Peygamber Efendimiz "iki günü aynı olan zarardadır" derken iyileştirme fikrini tanıtıyordu.
3. Müttefik kuvvetler: Birbirimize rağmen değil, birlikte başaracağız. Satınalma, Planlama, Nakliyeciler, Tedarikçiler, Yazılım firması, montaj hatları birlikte çalışılmış.
4. Endorfin ve Dopamin. Endorfin mutluluk hormonudur, Dopamin duyguları harekete geçiren beyin kimyasalıdır. Kötü yönetilen firmalarda çalışanların endorfin ve dopamin seviyeleri dibe vurmuştur.
5. Sürekli iyileştirme ve geliştirme. Damlaya damlaya göl olur.
6. Aidiyet. Şirketlerin ruhunu başlangıçta kültürleri oluşturur.
7. Anglosakson ve Amerikan öğretisinin farkına var. TPS-Toyota Production System yerine batılılar Lean kavramını yüceltiyor.
8. Dönüşüm. üretim sahası yönetimin aynasıdır. Elini kirletmeden dönüşümü sağlayamazsın.
9. Propagandanın gücü. Her firmada %10 kadarı her şeyden şikayet eder. %10 kadarı "bir yerden aldıkları güvenle" kendilerini özel hissederler, gizli nüfuzları vardır. Geriye kalanlar izleyicidir. Başarmak için üç grubu da etkilemek gerekir.
10. Kaynaklarının farkına var. Mevcut durumu değerlendirmeden iyileştirme yapılmaz. Hedefler mütevazi olmamalıdır, tek baskı unsuru zamandır, acelemiz vardır. Değer akışını iyileştirmeyecek konularla kaybedecek kaynak ve zamanımız yoktur.
11. Görselleştirerek yönetim. Siz yorulmayın yükü sistem taşısın!
12. Bakmak ve görmek. Bakmazsan göremezsin, görmezsen algılayamazsın, algılayamazsan anlayamazsın, anlayamazsan yönetemezsin!
13. Ne olur günde 2 saat şirket için çalışın! Süreçlerinizi geliştirmek ve kurumsal-bireysel gelişmek için çaba gösterin, bunu hiç bir danışman sizin yerinize yapamaz.
14. Kendi kültürüne aykırı düşme. Mevlana' nın dediği gibi "aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir".
15. Bireysel çıkar peşindekileri öngör. Zaman her şeyin ortaya çıkmasını sağlar, bazıları çiğ süt emmiştir. Değişim herkesin ihtiyacı olan bir şey değildir.
16. Ölmediysen mutlaka yapabileceğin bir şey vardır.
17. Yeniden yapılanmalı ve geçmişinden aldığın güçle geleceği inşa etmelisin.
Türkiye eski model makinalar nedeniyle ekipman çöplüğüne dönmüştür. Özgün bir yönetim tarzı yoktur. Avrupa' nın yapmak istemediği-göçmen kabul etmediği işlerin yapılacağı yer haline geliyoruz. Bilgiyi işleyecek bir yapı kurmalıyız. İnsanı değerin odak noktasına koymalıyız. Standartlar oluşturarak varyasyonla mücadele etmeliyiz. Yetkinlik artışı sağlamalıyız. İsraf günahtır, kaçınmalıyız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder